De ontmoetingsplek voor alle inwoners van Dalfsen

Week van Lezen en Schrijven

Bibliotheek organiseert activiteiten rond Week van Lezen en Schrijven

8 t/m 14 september 2022

 

Zo’n 2,5 miljoen volwassenen hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. En vaak missen zij ook digitale vaardigheden om goed om te gaan met een computer, smartphone en tablet. Laaggeletterdheid is een maatschappelijk probleem dat van grote invloed is op het leven van mensen. Op je positie op de arbeidsmarkt, armoede en schulden, maatschappelijke participatie en (ervaren) gezondheid.

Tijdens de Week van Lezen en Schrijven vragen honderden gemeenten, ziekenhuizen en vrijwilligersorganisaties extra aandacht voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid in Nederland. Ook de Bibliotheek doet mee en organiseert verschillende activiteiten.

 

Workshops ‘Begrijpelijk schrijven’ voor ambtenaren

Overheden en bedrijven gebruiken voor hun teksten meestal taal die voor ongeveer 60% van onze bevolking niet goed te begrijpen is. Wanneer je zo schrijft dat bijna iedereen (zo’n 95% van de bevolking) begrijpt wat je bedoelt, dan bevindt je tekst zich op taalniveau B1. Teksten op B1-niveau noemen we ook wel ‘begrijpelijk Nederlands’.  Daarmee kun je de meeste mensen bereiken die geen hoge opleiding hebben gehad, of mensen die voor hun werk nooit hoeven te lezen. De meeste ambtenaren communiceren schriftelijk op taalniveau C1.

 

Schrijven is informatie overbrengen via tekst. Het heeft als belangrijkste doel dat de schrijver bereikt wat hij verwacht. Bijvoorbeeld: de lezer moet medicijnen op de juiste manier innemen, zich goed verzekeren of zich houden aan de voorwaarden van een vergunning of uitkering.

 

Tijdens de Week van Lezen en Schrijven volgen ambtenaren van de gemeente Dalfsen een workshop ‘Begrijpelijk schrijven’. Ze gaan oefenen op het schrijven van begrijpelijk Nederlands, op B1 niveau en met focus op het doel dat ze willen bereiken.

 

Voor wie:       Jongeren en volwassenen

Wanneer:      Maandag 12 september van 10.00 tot 14.00 uur

Waar:             Hal, Gemeentehuis Dalfsen

 

 

 

 

Meespelen met de Escape box

Voor iemand die geen moeite heeft met lezen en schrijven is het soms moeilijk voorstelbaar hoe het voelt om laaggeletterd te zijn. Speciaal voor de Week van Lezen en Schrijven is er daarom door de Stichting Lezen en Schrijven in samenwerking met Raccoon Games een Escape box ontwikkeld. Met deze box ervaar je zelf hoe het is om vast te lopen in taal. Lukt het jou om te ‘ontsnappen’?

 

Voor wie:       Alle leeftijden
Wanneer:      vrijdag 10 september om 14 uur in de Spil, Nieuwleusen; maandag 12 september om 10 uur in het gemeentehuis in Dalfsen.

 

 

Voorleestent: voor kinderen in Oudleusen en Hoonhorst

Bibliotheek Dalfsen en Saam Welzijn gaan in de Week van Lezen en Schrijven op pad met een voorleestent vol avontuurlijke, grappige, sprookjesachtige verhalen. We gaan samen op reis naar verschillende werelden, ontmoeten bijzondere bewoners, staan oog in oog met exotische dieren en beleven de spannendste avonturen. Van Dikkie Dik tot De verschrikkelijke badmeester, van Aadje Piraatje tot Superjuffie. Voor iedereen is er een leuk boek dat we voor kunnen lezen.

 

 

Voor wie:                   Kinderen tot en met ongeveer 12 jaar.

Wanneer:                  8 en 13 september

Waar:                         Wiekelaar, Oudleusen (8 september van 14.30 tot 16.00 uur), Anjerpunt, Hoonhorst (13 september van 14.30 tot 16.00 uur)

 

 

Digitaal oefencafé

De computer, tablet of smartphone, we kunnen bijna niet zonder. Steeds meer organisaties gaan ervan uit dat ze iedereen in de samenleving kunnen bereiken. Digitale vaardigheden zijn dus hard nodig om bij te blijven en mee te doen in de maatschappij. De Bibliotheek biedt daarom in samenwerking met SeniorWeb en Saam Welzijn diverse activiteiten en cursussen aan die helpen bij het ontwikkelen van deze vaardigheden.

Tijdens dit digitale oefencafé kunnen deelnemers kennismaken met het digitale programma voor het najaar en in een spelvorm in gesprek gaan over digitale dilemma’s.

En natuurlijk zitten er ook deskundige vrijwilligers klaar om iedereen direct te helpen met vragen over tablet, telefoon en computer.

 

Voor wie:                   Inwoners

Wanneer:                 10, 12 en 14 september

Waar:

De Spil, Nieuwleusen (zaterdag 10 september, 14.00 tot 16.00uur)
De Mozaïek, Lemelerveld (maandag 12 september, 14.00 tot 15.30 uur)

Trefkoele+, Dalfsen (woensdag 14 september, 14.00 tot 15.30 uur)

 

 

Gedichtenwandeling voor Taalpuntdeelnemers

 

Deze gedichtenroute gaat langs mooie plekjes van onze gemeente. Dichters uit Dalfsen hebben zich voor deze route laten inspireren door de bijzondere opgravingen in onze gemeente. Ook dichten ze over de rivier de Vecht en andere markante locaties. Het is een nieuwe wandelroute door en rondom Dalfsen. De bestaande route is ingekort tot circa 4 kilometer. Op donderdag 8 september wordt deze route gelopen door de vrijwilligers en deelnemers van het Taalpunt. Het Taalpunt is de plek in de bibliotheek waar iedereen terecht kan voor vragen over (beter leren) lezen, schrijven en spreken. Wie belangstelling heeft om mee te lopen, kan zich uiteraard bij het Taalpunt melden.

 

Voor wie:       De Taalvrijwilligers en de deelnemers van het Taalpunt

Wanneer:      Donderdag 8 september van 19.00 tot 21.30 uur

Waar:             Startpunt: Station Dalfsen

Type:              Besloten

Aanmelden:   Voor 1 september 2022 via e-mail: taalpunt@bibliotheekdalfsen.nl o.v.v. Gedichtenwandeling of telefonisch bij Sabine Sijbom (Taalpunt) via 06 33834681.

 

 

Wedstrijd Stapelgedicht

 

Een Stapelgedicht is een gedicht gevormd door de ruggen van een stapel boeken. De Bibliotheek Dalfsen houdt een wedstrijd Stapelgedichten maken. Meedoen is eenvoudig: kom naar de Bibliotheek, stapel boeken totdat je een origineel gedicht hebt, en maak er een foto van. Stuur vóór 1 oktober een foto van het gedicht naar taalpunt@bibliotheekdalfsen.nl of app de foto naar 06-33834681.

 

Per vestiging krijgt de deelnemer met het mooiste gedicht een prijs! In de bibliotheek liggen voorbeelden en boeken klaar op een tafel. Maar natuurlijk mogen alle boeken gebruikt worden. Een stapelgedicht maken gaat volgens een aantal spelregels. Deze kun je vinden bij de voorbeelden in de bibliotheek.

 

Voor wie:       Inwoners, jong en oud

Wanneer:      Donderdag 8 t/m 18 september, voor 1 oktober gedicht op sturen

Waar:             In de bibliotheekvestigingen in Dalfsen, Hoonhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen en Oudleusen

 

Wedstrijd Raad het boek

In de week van Lezen en Schrijven verschijnt er elke dag op de socialmediakanalen van de Bibliotheek Dalfsen een voorleesfilmpje. Bekijk alle filmpjes, raad uit welke boeken wordt voorgelezen, verzamel de titels en mail ze vóór 1 oktober naar taalpunt@bibliotheekdalfsen.nl. We trekken uit alle inzendingen een winnaar per kern. De winnaar krijgt een boekenbon.

 

Voor wie:       Kinderen van groep 1 t/m 8

Wanneer:      Donderdag 8 t/m 14 september, voor 1 oktober opsturen