De ontmoetingsplek voor alle inwoners van Dalfsen

Mara Hidding en Lana Eilander winnen voorleeswedstrijd gemeente Dalfsen!

Mara Hidding van De Polhaar en Lana Eilander van De Spiegel hebben vanmiddag de voorleeswedstrijd van de gemeente Dalfsen gewonnen. Deze wedstrijd vond plaats in Trefkoele+.  Het betrof hier een voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd. De winnaars zullen binnenkort Dalfsen vertegenwoordigen in de regionale finale. En wellicht wordt één van hen wel De Nationale Voorleeskampioen 2024!

Dit jaar deden zestien basisscholen mee. De kandidaten werden, aangemoedigd door hun supporters, om de beurt door presentator Nicolet Korenblik naar voren gehaald en kort aan het publiek voorgesteld. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelfgekozen boek. In de eerste pauze speelden de leerlingen van de scholen een wedstrijd bij het boek ’Alfabet’ van Charlotte Dematons. Voor de winnende scholen was er uiteraard een prijs: de supporters van Sjaloom en De Regenboog hadden de meeste woorden gevonden. De juryleden waren Ingrid Kappert (raadslid), Janny de Groot (Boekstart)  en Erika de Weerd, (coördinator Leven Lang Leren) . De jury lette op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Na een spannend halfuurtje werd het verlossende woord door juryvoorzitter Ingrid Kappert gesproken.

Mara las een fragment voor uit het boek ‘Fake’ van Carry Slee. De jury vond dat ze een mooie introductie had en de verontwaardiging goed liet horen. Lana koos voor ‘De sloddervos’ van Dinand Woesthof. Ze las rustig en duidelijk gearticuleerd voor. Mara en Lana doen mee aan de regionale finale die op 5 maart gehouden zal worden in Kulturhus Holten.

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. Kinderen leren hierbij veel van elkaar en het wedstrijdelement is heel aansprekend. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen. De Nationale Voorleeswedstrijd, een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken, beoogt hiermee het (voor)leesplezier te stimuleren.

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon BV.