De ontmoetingsplek voor alle inwoners van Dalfsen

Muziekschool Pianoforte pakt groots uit!

Dinsdag 6 september was de 1e dag van het Muziekcarrousel georganiseerd door Muziekschool Pianoforte.

De opening is gedaan door wethouder Jan Uitslag, Irene van der Vegte (Cultuurcoach Dalfsen) van Gemeente Dalfsen, Ilse Veerbeek (Trefkoele+) en Nelly Armenian (directrice Muziekschool Pianoforte).

 

Trefkoele+ werd dinsdag overspoeld door bijna 500 enthousiaste basisschoolleerlingen.

De bovenbouw (groep 5 t/m 8 ) van Basisschool de Polhaar mocht als eerst deelnemen en de bijna 200 leerlingen kregen verschillende workshops over instrumenten: piano/ keyboard, saxofoon, viool, cello, dwarsfluit, gitaar, drum, zang en zelfs een optreden van Salonorkest Spoom kwam voorbij. De kinderen kregen in groepjes workshops, waarbij ze zelf ook de muziekinstrumenten mochten proberen te bespelen.

Want zoals wethouder Jan Uitslag het treffend bij de officiële opening zei:

“Ik heb gehoord dat muziek enorm belangrijk is. Voor mij is het allerbelangrijkste dat het gewoon leuk is. Als ik ’s morgens wakker word, doe ik eerst een muziekje aan. Als ik boos ben, harde muziek en als ik vrolijk ben hele andere muziek. Maar nog leuker is het om muziek te maken.”

 

En dat is precies wat er gedaan werd; instrumenten proberen en zelf muziek maken! De kinderen waren erg enthousiast en er zaten echte muziektalentjes tussen!

Onderbouw leerlingen van de basisscholen De Spiegel, Baron van Dedemschool en De Polhaar waren er ‘s middags voor een interactieve muzikale voorstelling.

 

In de middag kwamen er 300 onderbouwkinderen (groep 1 t/m 4) van de basisscholen De Polhaar, De Spiegel en Baron van Dedem voor een interactieve voorstelling. Voor sommige kinderen wel wat spannend zo in de 2e week van school, maar iedereen heeft genoten van de 4 muziekdocenten die een eigen voorstelling toonden, waarbij de kinderen mee konden doen.

 

Woensdag en donderdag staan er nog 2 dagen van het Muziekcarrousel op de agenda voor kinderen van de basisscholen Het Avontuur, De Cazemierschool, Sjaloom, De Vuursteen, Baron van Dedem en De Spiegel. In totaal komen deze week bijna 1.200 basisschoolleerlingen samen muziek maken.

 

Nelly Armenian, directrice Muziekschool Pianoforte, geeft aan:

“In voorgaande jaren gingen wij met enkele muziekdocenten naar de scholen toe. We wilden het dit keer groots aanpakken door alle scholen bij ons (Trefkoele+ is een vaste leslocatie voor de muziekschool) uit te nodigen. Voor de kinderen is dit een leuk cultureel uitje en de scholen hoeven hiervoor geen ruimte op school vrij te maken en Trefkoele+ is een ontmoetingsgebouw voor iedereen in Dalfsen.
In Trefkoele+ hebben wij deze 3 dagen de beschikking over 10 ruimtes, zodat wij veel instrumenten kunnen laten horen en de kinderen veel zelf kunnen ervaren. Een groot deel van ons team van gediplomeerde muziekdocenten is deze week aanwezig en na 2 jaar veel online en op afstand lesgeven is het zo fijn om allemaal weer samen het enthousiasme van (samen) muziek maken over te kunnen brengen aan jonge kinderen.”

Muziekschool Pianoforte werkt veel samen met scholen en kinderdagverblijven, voor leuke muziekprojecten op scholen, maar ook met bibliotheken. In Dalfsen bijvoorbeeld tijdens de Timmerweek met Bibliotheek Dalfsen in de tent: voorlezen en muziek maken voor de jongste kinderen.

“Wij werken graag in Kulturhusen (zoals onze leslocaties in Dalfsen, Hardenberg en Nijverdal), want daar is altijd reuring, gezelligheid en allerlei soorten mensen van verschillende leeftijden. En dat is precies onze doelgroep: iedereen! Van jong tot oud; Muziek op Schoot voor de jongsten, Flamenco-dansen, Musical- & Theaterlessen en de reguliere muzieklessen. Voor iedereen is wel iets geschikts in ons aanbod en zoals Jan Uitslag zei: “Het allerbelangrijkste is dat het gewoon leuk is!””