De ontmoetingsplek voor alle inwoners van Dalfsen

Klaus van der Feltz en Leon ten Have winnen voorleeswedstrijd gemeente Dalfsen!

Klaus van der Feltz van basisschool De Polhaar in Dalfsen en Leon ten Have van basisschool De Vuursteen hebben vanmiddag de voorleeswedstrijd van de gemeente Dalfsen gewonnen. Deze wedstrijd vond plaats in Trefkoele+.  Het betrof hier een voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd. De winnaars zullen binnenkort Dalfsen vertegenwoordigen in de regionale finale. En wellicht wordt één van hen wel De Nationale Voorleeskampioen 2023!

Dit jaar deden alle basisscholen mee. De kandidaten werden, aangemoedigd door hun supporters, om de beurt door presentator Nicolet Korenblik naar voren gehaald en kort aan het publiek voorgesteld. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelfgekozen boek. In de eerste pauze speelden de leerlingen van de scholen een wedstrijd waarbij ze titels aan het juiste boek moesten koppelen. Voor de winnende scholen was er uiteraard een prijs. De juryleden waren Ingrid Kappert (raadslid), Jan Uitslag (wethouder)  en Jackeline Mekkes ( directeur bibliotheek). Terwijl Hans van Dongen van MEC muziek het publiek vermaakte, trok de jury zich terug. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Na een spannend halfuurtje werd het verlossende woord door juryvoorzitter Ingrid Kappert gesproken.

Klaus las een fragment voor uit het boek ‘Spinder’ van Simon van der Geest. De jury vond dat Klaus een origineel boek had gekozen. Hij had een mooie intonatie en was goed verstaanbaar. Leon koos voor ‘Aangespoeld’ van Anna Woltz. Hij nam het publiek echt mee in het verhaal en las rustig en duidelijk voor. Klaus en Leon doen mee aan de regionale finale die op 7 maart gehouden zal worden in Kulturhus Holten.

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. Kinderen leren hierbij veel van elkaar en het wedstrijdelement is heel aansprekend. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen. De Nationale Voorleeswedstrijd, een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken, beoogt hiermee het (voor)leesplezier te stimuleren.

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon BV.