De ontmoetingsplek voor alle inwoners van Dalfsen

Geslaagde Opschoondag met basisschoolleerlingen en hun (groot)ouder(s)

Samen met duurzaamheidsvereniging Groen Gebogen nam Trefkoele+ deel aan de landelijke opschoon dag op 18 maart jl.. Op basisschool Het Avontuur zitten Sofie, Lotte en Julia en deze drie meiden zijn begaan met wat er allemaal aan afval in de natuur wordt gegooid. Zij namen het initiatief om rond Trefkoele+ afval te  verzamelen. Deze middag mogen zij als ambassadeurs de prikstokken, hesjes, handschoenen en afvalzakken uitdelen. De gemeente Dalfsen en Groen Gebogen leveren de prikstokken en bij Nederland Schoon hebben we hesjes, zakken en handschoenen besteld.  Voor tweeën komen er al kinderen met hun vader of moeder aanlopen. Wanneer zij het materiaal hebben gekregen gaan ze op zoek naar zwerfafval. Ook de familie Schotman doet met hun kleinkinderen mee. Ze hebben al een strategie bedacht waar ze willen gaan zoeken, nl. in de Bellingeweer.

Een ander groot probleem zijn de kauwgomresten op de tegels bij de ingang van Trefkoele+. Op één van de posters van Nederland Schoon is te lezen dat het 20 jaar duurt voordat kauwgom afgebroken is. Hier is al de nodige winst te behalen.

Intussen zijn de kinderen al druk in de weer. Isabel is met haar moeder achter tussen de struiken van Trefkoele+ aan het zoeken. Ze vinden sigarettenpeuken, veel blikjes en de nodige wikkels van snoepgoed. Ook een fles waar nog alcohol in zit.

Van Stefanie van de Vechtstroomgemeente krijgen we handschoenen, die nog overgebleven zijn van de actie van vorig jaar. Ze  gaat ook meehelpen en vindt veel afval in de struiken.

Zo langzamerhand komen de kinderen met hun afvalzakken binnen druppelen. Vol trots laten ze glunderend hun buit zien. Bijzondere vondsten zijn een voetbal, een wieldop, een stuk gaas, een aantal drankflessen en afvalzakken met hondenpoep. Misschien mist er ergens in de omgeving van Trefkoele+ een hondentoilet.

Plastic flesjes zijn niet meer gevonden, nu de statiegeldmaatregel er is. Nu nog statiegeld op de blikjes en er is nog minder afval in de natuur te vinden.

Helaas kon kinderburgemeester Benthe Dijkman door ziekte niet aanwezig zijn. Benthe heeft bij haar aantreden afval tot één van haar speerpunten benoemd.

Alle kinderen worden beloond met een glas ranja of een glas chocolademelk. En van opa en oma krijgen de kleinkinderen in het PlusCafé een extra versnapering.

De organisatoren Trefkoele+ en Groen Gebogen kijken terug op een geslaagde actie. Dank aan de basisscholen voor hun publiciteit.

 

Foto’s Johan Bokma

Foto’s Groen Gebogen