De ontmoetingsplek voor alle inwoners van Dalfsen

Evenement Positief Gezond Dalfsen

Samen met lokale organisaties organiseert Trefkoele+ de inspiratiedag ‘Positief Gezond Dalfsen’ op vrijdag 6 januari voor alle inwoners van Dalfsen. Het draait deze dag om een bredere kijk op gezondheid. Het evenement is gratis toegankelijk voor iedereen tussen 10.00 en 16.00 uur.  Er zijn volop activiteiten zoals: workshops, presentaties, een inspiratiemarkt, valpreventieparcours, escaperoom en een complete spellenhal met o.a. laser gamen.

“We willen jong en oud inspireren om gezond te zijn en te blijven op een positieve manier” aldus Ilse Veerbeek, directeur van Trefkoele+: “Lekker in je vel zitten is daarbij het uitgangspunt. Iedereen heeft wel met één van de aspecten te maken die tijdens Positief gezond Dalfsen aan bod komen.”

Hoe zit jij in je vel?

Als je dit niet zo goed weet, kun je de Escaperoom Gezondheid doen. Deze gaat uit van het spinnenweb van Mijn Positieve Gezondheid en geeft weer waar jij het moet zoeken om beter in je vel te zitten. Denk bijvoorbeeld aan:

Lichaamsfuncties

Beweging is goed voor iedereen. Als je ergens een pijntje hebt, dan hoeft dat geen probleem te zijn of helpt fysiotherapie. Stel dat chronische pijn je leven beïnvloedt, hoe ga je daar dan mee om? Ouderen hebben grotere kans om te vallen, waarom is dat eigenlijk zo? Hoor hier meer over tijdens een van de presentaties, loop het valpreventieparcours of praat erover op de Inspiratiemarkt.

Voeding

Uiteraard komt gezonde voeding aan bod tijdens Positief Gezond Dalfsen. In het Pluscafé leer je etiketten lezen, hoor je meer over voeding en er zijn proeverijen. Op de inspiratiemarkt kun je leren hoe je plantaardig kunt koken of zonder pakjes en zakjes. Heb je vragen over de voeding van je kind, speel samen het suikerspel en krijg tips hoe je voorkomt dat ze gaan roken.

Mentaal welbevinden

Heel veel van onze handelingen en soms ook lichamelijke problemen komen voort uit je hersenen. Belangrijk is dat je lichaam en geest in balans zijn. Pesten of het minderwaardig voelen beïnvloedt iemands leven. Volg bijvoorbeeld de mini-boks workshop om je weerbaarder te worden.

Als je in de bloei van je leven zit, maar het is altijd spitsuur met een burn-out om de hoek, dan wil je meer rust. Een groot aantal workshops, presentaties en diverse aanbieders kunnen jou of je kind emotioneel helpen en rust brengen waar dat nodig is.

Ook zwaardere onderwerpen komen aan bod, zoals zelfmoord. Als je geen toekomst meer ziet en denkt zelfmoord, of als je iemand in je omgeving heeft die depressief is. Wil je hulp? Op het infoplein kun je hiervoor terecht of kijk op www.113.nl.

Kwaliteit van leven

Langer thuis blijven wonen is een wens van veel ouderen. Hoe zorg je er nu al voor dat dit kan? Volg de workshop over het digitaal patiëntenportaal en bekijk welke mogelijkheden je hebt om je huis aan te passen.

Het verwerken van een blokkade in je leven, een kind met dyslexie, lees of schrijfproblemen, problemen in een relatie of met buren. Je wilt hulp, maar waar vind je die? Diverse zorgaanbieders vertellen welke methodes er zijn en je kunt diverse presentaties volgen, bijvoorbeeld over Brainspotting.

Meedoen en zingeving

Het buitenbeentje zijn of je eenzaam voelen, iedereen wil in zekere mate meedoen in het leven. Dat kan door bijvoorbeeld als jongere aansluiting te vinden in het jongerencentrum. Als actieve ouder kun je vrijwilligerswerk gaan doen en als eenzame ouder kun je je aansluiten bij verschillende sociale groepen. Wij dagen vooral kinderen en jongeren uit om in de spellenhal gezellig samen met je ouders of grootouders actief bezig te zijn met oud Hollandse spelletjes, groot darten of laser gamen.

Een positieve dag!

Positief Gezond Dalfsen is bewust aan het begin van het nieuwe jaar gepland. Een tijd waarin veel mensen bezig zijn met hun gezondheid. Bovendien is vrijdag 6 januari de hele Trefkoele+ vrij vanwege de schoolvakantie. Het evenement, mogelijk gemaakt door Kerngezond Gemeente Dalfsen, is gratis toegankelijk tussen 10.00 en 16.00 uur.

Omdat de presentaties en workshops worden gegeven op bepaalde tijden, is het advies om vooraf te bepalen wat je wilt doen, horen of zien. Het programma is te vinden in het Huis aan huis boekje “Hoe zit jij in je vel” of kijk op www.trefkoeleplus.nl/positiefgezonddalfsen/