De ontmoetingsplek voor alle inwoners van Dalfsen

Trefkoele+ ontvangt eerste exemplaar ProatPot

Trefkoele+ ontvangt eerste exemplaar ProatPot

Campagne ‘Gewoon Lekker Nuchter’ richt zich op gewoontedrinken onder 55-plussers  

 Afgelopen vrijdag 22 juni reikte wethouder Jan Uitslag het eerste exemplaar van de ProatPot uit aan Emily Poppe van Kulturhus De Trefkoele+. Deze ProatPot is ontwikkeld vanuit de campagne ‘Gewoon Lekker Nuchter’, gericht op het gewoontedrinken van 55-plussers. Het doel van de Proatpot is om de drempel te verlagen het gesprek met elkaar over dit onderwerp aan te gaan. In de pot zitten kaartjes met grappige en ongemakkelijke vragen, stellingen en dilemma’s over het gebruik en de gevolgen van alcohol.

Geregeld een wijntje drinken tijdens het koken? Of een biertje drinken na het sporten? Deze vorm van drinken heet ‘gewoontedrinken’. Door elkaar de vraag te stellen of en waarom je uit gewoonte drinkt, kun je met elkaar het gesprek aangaan. “Het doel van de campagne is om 55-plussers bewust te maken van wat gewoontedrinken inhoudt en ze te laten nadenken over hun mogelijke drinkgedrag. We willen met dit spel het onderwerp meer bespreekbaar maken op ontmoetingsplekken, zoals bij kulturhusen, huisartsen en fysiotherapeuten”, aldus wethouder Jan Uitslag. Emily Poppe van Kulturhus De Trefkoele+ haakt daarop in: “In ons Kulturhus zitten veel verschillende maatschappelijke organisaties en verenigingen. Als Trefkoele+ willen wij graag bijdragen aan een gezonde gemeenschap. Het mooie van de ProatPot vind ik dat het een lastig onderwerp op spelenderwijs bespreekbaar maakt, je kunt er bij lachen. Dat maakt het laagdrempelig en dat is belangrijk. Een beschuldigende vinger stoot mensen alleen maar af”. 

Gewoon Lekker Nuchter

De campagne ‘Gewoon Lekker Nuchter’ is bedacht door gemeente Dalfsen, Saam Welzijn, Tactus Verslavingszorg, GGD IJsselland, de politie en Carinova. Daarnaast is deze campagne onderdeel van het gemeentelijke gezondheidsbeleid Dalfsen Kerngezond. Deze partijen hebben de handen ineen geslagen om aandacht te vragen voor het gewoontedrinken onder 55-plussers. Uit recent onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB (februari 2018) blijkt namelijk dat 75% van de 55-plussers zichzelf elke dag minimaal een glas alcohol inschenkt. Het aantal senioren met een uit de hand gelopen drinkgewoonte stijgt en dat baart zorgen.

ProatPot gebruiken

Op verzoek is het mogelijk om een exemplaar aan te vragen bij Michael de Vries van Saam Welzijn (T. 06  31 69 48 04 / E. m.devries@saamwelzijn.nl) Daarnaast is het mogelijk om bij hem op een laagdrempelige manier informatie of advies te vragen. Meer informatie over de campagne is te vinden op www.saamwelzijn.nl/lekkernuchter.