De ontmoetingsplek voor alle inwoners van Dalfsen

Nationale Voorleesdagen in Bibliotheken Dalfsen-Nieuwleusen. Voorlezen, elke dag een feest!

Nationale Voorleesdagen in Bibliotheken Dalfsen-Nieuwleusen. Voorlezen, elke dag een feest!

Ter gelegenheid van de Nationale Voorleesdagen (25 januari t/m 4 februari) organiseert de Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen een kleurwedstrijd en een ledenwerfactie.

Ledenwerfactie Tijdens de Nationale Voorleesdagen houdt de Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen een ledenwerfactie voor peuters en kleuters. Kinderen die lid worden van de Bibliotheek ontvangen een vingerpoppetje van een walvis. De ledenwerfactie duurt t/m zaterdag 11 februari. Een lidmaatschap voor kinderen tot 18 jaar is gratis.

Kleurwedstrijd

Kinderen kunnen ook meedoen met een kleurwedstrijd. Vanaf 25 januari kunnen de kleurplaten opgehaald worden bij de bibliotheek en tot 25 februari kunnen de kleurplaten weer ingeleverd worden. Daarna worden de winnaars bekend gemaakt.

Voorlezen

Er wordt op woensdag 25 januari gestart met een voorleesontbijt in zowel Dalfsen als in Oudleusen. In de bibliotheek van Dalfsen wordt er voorgelezen

aan de kinderen van de peuterspeelzaal. In Oudleusen wordt voorgelezen aan de kinderen van de peuterspeelzaal in de Wiekelaar. Allebei uit het prentenboek van het jaar ‘De Kleine Walvis’ van Benji Davies.

Hiernaast bezoeken de bibliotheekmedewerkers van alle vestingen zo veel mogelijk de peuterspeelzalen of de peuters bezoeken in groepsverband de bibliotheek.

De Bibliotheek, een wereld vol verrassingen Boeken zijn ook voor de jongste kinderen van groot belang. Plaatjes kijken, er verhaaltjes bij vertellen, verhaaltjes voorlezen – het leert ze niet alleen hoe de wereld eruit ziet, het bevordert ook hun taalontwikkeling en concentratievermogen. Bovendien: voorlezen is warm en gezellig, het schept een emotionele band.

In de bibliotheek zijn allerlei materialen voor jonge kinderen: voorleesboeken, prentenboeken, liedjes- en versjesboeken, luisterboeken en dvd’s. Zelfs voor baby’s heeft de bibliotheek een collectie BoekStart boekjes.

Tijdens de Nationale Voorleesdagen staat in de bibliotheken het prentenboek ‘De Kleine Walvis’ centraal (geschreven door Benji Davies), onlangs bekroond tot Prentenboek van het Jaar. Dit boek gaat over Boy. Boy woont met zijn vader en zes katten in een klein vissershuisje. Na een stormachtige nacht vindt hij een jonge walvis op het strand. Dat is het begin van een bijzondere vriendschap…

De Nationale Voorleesdagen vinden jaarlijks in januari plaats. Het is een campagne, die zich richt op de ouders van kinderen van 0 tot 6 jaar. Doelstelling is het voorlezen te bevorderen aan kinderen die nog niet leesvaardig zijn. De campagne wordt gehouden in bibliotheken, boekwinkels, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven, en in de eerste twee groepen van het basisonderwijs.